Uw rechtsbijstandsverzekering

Soms komt u in een situatie waarbij u juridische hulp nodig heeft. Bijvoorbeeld als u een autoschade heeft die niet vergoed wordt door de veroorzaker. Of het hotel wat u geboekt heeft blijkt bij aankomst volgeboekt. Deze juridische hulp heet rechtsbijstand.

Juridische hulp en kosten

Heeft u een rechtsbijstandsverzekering bij ANWB of Unigarant? U bent verzekerd voor juridische hulp en de kosten hiervan.

U krijgt de volgende hulp

  • U krijgt informatie en advies. Zo weet u wat u het beste kunt doen in uw situatie. En u bent voorbereid op wat er kan gebeuren.
  • Wij komen op voor uw belangen door de discussie met uw wederpartij te voeren. Wij nemen u hierbij zoveel mogelijk de zorg uit handen.
  • Wij proberen een oplossing voor uw probleem te zoeken. Zo voorkomen we dat de situatie erger wordt. Wij voeren rechtszaken namens u. En als het nodig is, gaan wij in hoger beroep.

U krijgt de kosten van de rechtsbijstand vergoed

  • Wij vergoeden verschillende kosten. Bijvoorbeeld voor onze juridische hulp tijdens een strafzaak of ander geschil.
  • Wij vergoeden daarbij ook de kosten van experts, medische adviseurs en proceskosten.

Voor een bepaalde soort rechtsbijstand heeft u een passende verzekering nodig

ANWB en Unigarant hebben verschillende rechtsbijstandsverzekeringen. Bijvoorbeeld voor uw auto, motor, bromfiets, fiets, caravan of boot.

Hiervoor kunt u alleen kiezen als u dat voertuig ook heeft verzekerd bij ANWB of Unigarant. U kiest rechtsbijstand dan als aanvullende dekking. Ook voor uw reisverzekering kunt u rechtsbijstand kiezen als aanvullende dekking. Er is ook een Rechtsbijstandsverzekering voor het hele gezin in het Woonpakket.

foto hulp nodig.jpg

U krijgt rechtsbijstand bij verschillende soorten schade

Bent u verzekerd voor rechtsbijstand? Dan helpen wij u bij materiƫle schade en letselschade. Hierover leest u meer in onze folders Materieel & Letsel.

Advocaten en experts

Wij proberen u altijd zo goed mogelijk te helpen bij uw zaak. Maar soms hebben wij daar hulp voor nodig. Dan schakelen we bijvoorbeeld een medisch adviseur, een advocaat of een technisch expert in. Hieronder leest u meer over advocaten en experts.

Experts en medische adviseurs

Als wij u helpen, willen we graag weten hoe groot uw schade is. Of dat nu materiele schade of letselschade is. Daarvoor schakelen wij experts en medische  adviseurs in.

U hoeft hier niets voor te betalen. Uw rechtsbijstandverzekering vergoedt de kosten voor deze experts en adviseurs.

Als wij uw medische informatie nodig hebben, hebben wij uw toestemming nodig om deze op te vragen. Hiervoor sturen wij u een medische machtiging of een medische machtiging minderjarig.

Advocaat inschakelen

Wij proberen u altijd zelf te helpen bij uw zaak. Maar soms kiezen we ervoor om een advocaat in te schakelen. Meestal kiezen wij die advocaat. U mag zelf een advocaat kiezen als het noodzakelijk is om een  gerechtelijke of administratieve procedure te voeren.

Als een advocaat helpt bij uw zaak, gelden een aantal regels:

  • Alleen wij geven opdrachten aan de advocaat.
  • Wij vergoeden de advocaatkosten, maar hiervoor geldt wel een maximaal bedrag. U leest in uw polisvoorwaarden van ANWB of van Unigarant hoeveel wij maximaal vergoeden.